Gezente.com

Edirne; Balkan Savaşı Şehitliği’ndeyiz..

← → Önceki ve sonraki yazılar için okları kullanın

Edirne‘yi gezmeye devam ediyoruz. Saray içi bölgesine doğru gidiyoruz. Öncelikle yolumuzun üzerine Balkan Savaşı Şehitliği çıkıyor. Burası Balkan savaşları sırasında bölgeyi ele geçiren Bulgarların Türk esirleri meydanda aç ve susuz bırakıp 20.000 kişinin ölmesine neden olduğu yer. Günlerce aç kalan esirler ağaç kabukları yiyerek hayatta kalmaya çalışmış ancak Kolera, Dizanteri gibi bulaşıcı hastalıklara karşı başlangıçta hiç bir önlem alınmadığından, esirlerimiz ölmeye başlamış.

Balkan Şehitligi

Balkan Şehitligi

 

Ölüler bile meydanda olduğu gibi bırakılmış, hastalıklar insanlara bulaşmaya devam etmiş ve resmen bir kıyım yaşanmış. Onların anısına yapılan şehitlikte, iki tane anıt bulunuyor. Biz de araçtan inip bölgeyi dolaşmaya başlıyoruz. Yüz yıl önce 1913 yılında yaşanan bu acı olaylar bugün bile hala acısını hissettirmeye devam ediyor. Dolaştığınız yerlerde bunların yaşandığını bilmek içimde bir acı yaşatıyor her seferinde bana. Aynı acıyı Gelibolu yarım adasında, Conk bayırında dolaşırken de yaşamıştım.

Balkan Şehitligi

Balkan Şehitligi

Balkan Şehitligi

Balkan Şehitligi

Balkan Şehitligi

Balkan Şehitligi

Esir alınan askerler günlerce aç bırakıldıktan sonra komutanlarıyla işkenceye maruz bırakılmış, daha sonra Meriç nehrinde ateşe ve su kuyularına atılarak feci şekilde öldürülmüşler. 300.000 kadar Türk şehit edilmiş toplamda, bu bilgileri anıtın önündeki açıklamalardan öğreniyorum.

Balkan Şehitligi

Balkan Şehitligi

Savaş her daim geride çok acı hatıralar bırakmıştır . Günlük hayatta çoğu zaman bu tür şeyleri düşünmeden yaşıyoruz ama ne zaman bunun gibi şehitlikleri gezsem kendimi kötü hissediyorum. Şehitlikteki anıtların önünde çiçekler açmış rengarenk, sanki onlar için bırakılmış gibi. Şehitlikten ayrılırken ardımda çiçekleri, hüzünlü anıları bırakıyorum..

← → Önceki ve sonraki yazılar için okları kullanın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir