← → Önceki ve sonraki yazılar için okları kullanın
Edirne‘de günümüze kadar ulaşmış ilk anıtsal yapı olan Eski Cami‘yi ziyaret ettik. Eski Cami’nin Edirne’deki ve bizim tarihimizdeki önemi çok büyük. Eski Cami, Devletin büyümesinin bir simgesi. Yapımına 1403’te Süleyman Çelebi tarafından başlanmış, 1414’te 1. Mehmed zamanında da bitirilmiş. Mimarı Konyalı Hacı Alaaddin, kalfası Ömer İbn İbrahim. 50 x 50 metrelik alan, 4 kare ayak ve sivri kemerler üzerine yüklenen 9 kubbe, biri tek diğeri çift şerefeli iki minare ve bedestenden oluşur. Muhtemelen 2 şerefeli minare 2.Murad tarafından yapılmış, daha sonra da Mimar Sinan, caminin duvarlarında yeni bazı pencereler açarak caminin aydınlatılmasını sağlamıştır.
Bursa Ulu Cami‘sindekinden daha ileri düzeyde bir plana sahip olan yapıda, yan neflerdeki yuvarlak kasnaklı kubbelerde pandantifler, orta nefteki sekizgen kasnaklı kubbede ise mukar naslarla geçişler sağlanmış ve mihrap önünde prizmatik üçgenlerle kubbeye geçilmiştir. Son cemaat yerinin tuğladan örülmüş olması bu kısmın muhtemelen 15. yy da yapıya eklenmesinden kaynaklanmaktadır.
Cami’de vaaz kürsününü görünce ilginç hikayesi aklıma geliyor. Hacı Bayram Veli, 2. Murat zamanında Camiye gelip vaaz vermiş, daha sonra ona duyulan saygıdan ötürü vaaz kürsüsünü şuandaki imamlar kullanmamaya başlamışlar. Osmanlı padişahlarından II. Ahmed ve II. Mustafa‘nın kılıç kuşanma törenleri de bu Cami’de yapılmış. Ayrıca Padişahlar sefere çıkmadan önce Cami’ye gelip kılıçla hutbe verir ve bu şekilde halka yeni bir seferin başlangıcını müjdelerlermiş.
Caminin beyaza boyanmış duvarları ve payeleri üzerinde 18. ve 20. yüzyıllarda yazılmış çeşitli yazılar var. Bunların bazıları 1. Mahmud zamanında, bazısı da 1863 yılındaki onarımda ilave edilmiş. Sonraki dönemlerde de zamanın ünlü hattatları yazılarını buraya vermiş veya yerine yazmışlar. Minberin sağındaki altın yaldızlı besmele de 2. Abdülhamid‘in imzası görülmekte. Ayrıca Kabe‘den getirildiği rivayet edilen ve mihrabın sağında bulunan Kabe Taşı, özel bir ziyaret noktasıdır. Bu taşın önünde iki rekat namaz kılanların duaları kabul edilir şeklinde bir inanç yaygındır. Aşağıdaki fotoğrafta Kabe’den gelen taş görülüyor.
Edirne Eski Cami’yi ikinci kez ziyaret etmiş oldum. Tarihi, yapısı, hikayeleri ile yaşayan bir anı defteri gibi… Yolunuz Edirne’ye düştüğünde Selimiye Cami‘nin hemen karşısındaki bu güzel yapıyı görmeden geçmeyin derim. Keyifli bir hafta geçirmeniz dileğiyle..
← → Önceki ve sonraki yazılar için okları kullanın