- Üsküp’te Bir Doğa Harikası; Matka Kanyonu ve Milenyum Haçı
- Ucuza Seyahat- 1 Günde Üsküp Nasıl Gezilir? Üsküp Gezi Rehberi
- Parma-İtalya Gezilecek Yerler-Alışveriş Rehberi
- Bologna-İtalya Gezilecek Yerler- Nerede Ne yenir?
- Basel Gezilecek Yerler -İsviçre Noel Pazarları
- Strazburg Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler
- Heidelberg Gezi Rehberi – Almanya’nın Romantik Şehri
- Stuttgart Gezi Rehberi
- Avrupanın En İyi Noel Pazarları ; Eugisheim-Fransa
- Avrupanın En İyi Noel Pazarları; Colmar-Fransa
Ucuza Seyahat- 1 Günde Üsküp Nasıl Gezilir? Üsküp Gezi Rehberi
Ucuz, Vizesiz ve Seyahat ederken kendinizi yabancı gibi hissetmeyeceğiniz bir yere gidiyoruz; Üsküp. Hem genel olarak uygun fiyatlı, hem de Balkanlar olması sebebiyle kültürel olarak ta kendimize yakın hissedebileceğimiz Makedonya’nın Üsküp Şehrindeyiz. Üsküp gezimizin vlogunu youtube kanalımdan izleyebilirsiniz. Youtube’ta bir çok seyahat videomuz var devamı da gelmeye devam edecek kanala abone olup bildirimleri açmayı unutmayın.
Üsküp biletlerimizi kampanyalı olarak daha önceden aldığımız için olukça uygun fiyata geldiler. 1,5 saat süren uçak yolculuğu ardından havaalanına ulaşıyoruz. Sabiha Gökçen’den havalalan uçağımız bir sonbahar günü bizi Skp Üsküp havaalanına götürüyor. Yolculuk yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Makedonya yaz saati uygulamasındayken 1 saat geride oluyor. Kış uygulamasında ise 2 saat aradaki fark. Saatlerinizi buna göre ayarlayın
Çıkışta bizi yönlendirerek otobüslerin beklediğini söylüyorlar. Havaalanı içinde bira para bozduruyoruz, daha sonra gidip otobüs şöföründen biletlerimizi alıyoruz.
Üsküp Havalimanı/Şehir Merkezi Otobüs ile Ulaşım
Üsküp Havalimanı’ndan şehir merkezine olan ulaşımlarda Vardar Ekspres ve Manora adlı iki otobüs şirketi transfer firmasını kullanabilirsiniz. Havaalanında indiğimizde dışarda otobüsler bekliyordu, sorduğumuzda ise gelen uçakların saatine göre otobüsleri ayarladıklarını söylediler. Bilet almak için havalanından biraz para bozduruyoruz. Otobüsler; Üsküp şehir merkezinde, Capitol Alışveriş Merkezi, Otobüs terminali (otobüs ve tren istasyonu) ve Hotel Holiday Inn’de (şehir merkezi) dört durakta duruyor. Üsküp Havalimanı ve şehir merkezi arası otobüs yolculuğu 30 ila 40 dakika sürüyor. Önce otobüs durağında inip Ohride nasıl gideriz diye bakıyoruz. İçeride otobüsler var ve gidiş dönüş bilet alıyoruz. Dönüşü açığa yazmış buna dikkat edin Ohri otobüs garında bunu dönüş tarihine onaylatmanız gerekir. Ohrid biletlerimizi de aldığımıza göre otelimize geçip eşyalarımızı yerleştirebiliriz. Aslına Bookig’ten bir ev tuttum. Merkeze yürüme 20 dk kadar mesafesi var taksi ile 5 dakika falan. Otelin booking linkini buraya ekliyorum. Eve eşyaları bıraktıktan sonra şehir merkezine gidiyoruz.
1-Üsküp Şehir Müzesi
Pazartesi günleri kapalı diğer günler 9:00-17:00 arası acık
Eski tren istasyonu içerisinde yer alan müze, Üsküp tarihini yansıtan sergilere ev sahipliği yapan bir yer. Döneminde büyük depremler yaşayan bu bina depremin oluş saati duvarda belirtiliyor, sonrasında müze haline getiriliyor. Müzede giriş katı ücretsiz diğer katlar ise biletli. Biz gittiğimize Müze açık eğildi her hangi bir uyarıda göremedik. Dışını gördük ve yolumuza devam ettik. Sırada ise Makedonya Caddesi var.
2-Makedonya Caddesi
Çar Samuel Heykeli’nin bulunduğu noktadan başlayan Makedonya Caddesi etrafına bolca mağaza ve cafenin bulunduğu hareketli bir cadde. Yolumuza devam ettiğimizde ise Merak ettiğimiz Rahibe Teresa Evi’ne geliyoruz.
3-Rahibe Teresa Evi
Makedonya’nın en önemli kişilerinden biri olarak kabul edilen Rahibe Tearas’nın anısına yapılmış bu bina. Kendisine 1975’te Nobel Barış Ödülü verilmiş. İçeri girdiğimizde bizi bolca fotoğraf karşılıyor. Üsküp’te geçen çocukluğundan, hayır kurumlarında çalışmasından ve aziz kılınmasına kadar yaşamının her karesi ile ilgili fotoğraflar bu evde sergileniyor. Biz evi beğeniyoruz, hakkında bilmediğimiz bir çok şey öğreniyoruz. Giriş ; Ücretsiz Açık Olduğu Saatler Haftanın her günü 09.00-20.00. Saatler değişebiliyor buna dikkat edin. Buradan yolumuza devam ederken Üsküp’ün en çok turist alan yerlerini bir arada bulabileceğiniz Makedonya Meydanı’na doğru yürüyoruz.
4- Makedonya Zafer Takı; Makedonya Kapısı
Üsküp’te Fransız esintileri taşıyan Makedonya Zafer Takı ülkenin bağımsızlık mücadelesinin simge yapılarından biri olarak kabul ediliyor. 2012 de inşaa edilmiş bir çok ülkedekinin benzeri, Paris’teki Arc de Triomphe’ye benziyor hatta bu nedenle epey eleştiri alan Makedonya Zafer Takı’nı bu meydanda ziyaret edebilirsiniz. Üsküp küçük bir şehir size anlatacağımız yerlerin çoğu bu civarda toplanıyor o nedenle gezmesi oldukça kolay.
5. Makedonya Meydanı
Makedonya’nın kalbi Üsküp; Üsküp’ün de kalbi Makedonya Meydanı’ndayız. Üsküp Meydanı olarak da bilinen Makedonya Meydanı, şehrin kalbinde en canlı noktalarından biri. Meydanın ortasına devasa Büyük İskender Anıtı var.
Üsküp’te Heykeller
Üsküp sonradan yenlenerek Turizme kazandırılmaya çalışılan bir yer olduğundan şehirde gezerken çok fazla heykel göreceksiniz. Şehire heykeller şehri de deniliyor. Bunun için çok para harcanmış olması da uzun süre tartışma konusu olmuş.
6. Alexander the Great (Büyük İskender Anıtı )
Üsküp meydanında bulunan heykel, Makedonyalı efsanevi hükümdar Büyük İskender adına yapılmış bir anıt. Warrior on a Horse yani ‘’ Atlı Savaşçı’’ olarak isimlendirilen heykel 28 metre uzunluğunda ve tamamı bronzdan yapılan heykel Makedonya’yı daha cazibe merkezi yapabilmek için şehirde yapılan diğer heykeller gibi oldukça maliyetli. Bu nedenle de Yunanistan ve Makedonya arasında tartışmalara sebep olmuş. Şuanda meydan da en çok dikkat çeken anıtlardan biri.
7. Taş Köprü
Üsküp’ün simgesel yapılarından biri olarak kabul edilen Taş Köprü, Vardar Nehri üzerinde inşa edilmiş şehrin en eski köprüsü.Köprünün yapımı ve tarihi hakkında bir çok farklı kaynak ve farklı bilgiler var. Tarihi Osmanlı köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Dönemi’nde yapılığı söyleniyor, bu nedenle de bazen Fatih Köprüsü olarak da anılılıyor.
Taş köprü; 12 sütun üzerine ve 214 metre uzunluğunda ve oldukça güzel bir köprü, ancak köprünün karşısında ki diğer köprü daha çok dikkat çekiyor bence. Sanat Köprüsü…Onu da anlatacağım birazdan şimdi köprünün etrafına neler görebilirsiniz onlardan bahsedelim.
8. Makedonya Mücadelesi Müzesi
Makedonya’nın egemenlik ve bağımsızlık mücadelesinin anlatıldığı müze, heykeller ve fotoğraflar kullanılarak canlandırılmaya çalışılmış büyük bir binadır. Müze, için 10 milyon Euro’ya yakın bir para harcanmış ülkenin tarihine ve bağımsızlık mücadelesine verdiği önemi gösteren birçok sergiye ev sahipliği yapıyor. Vaktimiz olmadığınan müzeye girmiyoruz.
9. Kuzey Makedonya Arkeoloji Müzesi
Makedonya üzerinde bulunan eski dönemlere ait tüm eserlerin birleştiği Makedonya Arkeoloji Müzesi, şehrin tarihini ayınlatıyor. İçinde farkı dönemlere ait bölümler var. Antik Dönem, Orta Çağ ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin yer aldığı müzede binlerce tarihi eser bulunuyor. Dışı bence çok ihtişamlı görünüyor. Müzenin, bulunduğu yer ile uyumu çok güzel burada bolca fotoğraf çekileceksiniz. En güzel açılar Taş köprü ve Sanat köprüsü üzerinden ve nehir kenarından olanlar olacak. Akşamları ise aydınlatması ile ayrı güzel görünüyor.
10. Makedonya Müzesi
Ülke tarihinin en eski müzesi sayılan Makedonya Müzesi, üç ayrı müzenin birleşmesinden oluşuyor. Arkeoloji, Etnoloji ve Tarih kısımları bulunan müzenin her kısmı birçok eseri ne ev sahipliği yapıyor.
Buraya geldiğinizde en çok fotoğraf çekileceğiniz yer sanırım bu köprü. Sanat köprüsü üzerindeki heykellerle dikkat çekiyor. Vardar Nehri üzerinde uzanan Sanat Köprüsü Üsküp 2014 projesi kapsamında inşa edilen yapılar arasında. Yapı, üzerindeki 29 adet heykelle dikkat çekerken, Kuzey Makedonya’nın önde gelen müzisyen ve sanatçılarının heykellerini ile süslenmiş güzel bir nokta.
12-Aziz Ohrid Kliment Katedrali
Üsküp ziyaretiniz sırasında mutlaka uğramanızı önerdiğimiz katedral etkileyici bir mimariye sahip.Katedralin duvarlarındaki yazılar ve resimler geçmişe ışık tutacak nitelikte. Haftanın her günü 08.00-20.00 bu saatler arası açık. Kilisenin içini de mutlaka gezmelisiniz. Renkli duvar freskleri ile süslenen St. Clement of Ohrid Kilisesi’ne giriş ücretsiz.
13- Üsküp Şehir Parkı
Üsküp’te özellikle sonbaharda Park çok güzel görünüyordu. Tahminimden daha da büyük bir park çıktı. Seyyar kahve satan bir yerden kahvemizi alıp parkta biraz gezintiye çıktık. Vaktiniz varsa mutlaka Vardar Nehri’nin kıyısında yürüyüş yaparak bu parka gelin.
Üsküp Şehir Parkı içerisinde çay, kahve ve taze meyve suyu satan mobil kafeler ağırlıkta. Karnınız acıktığında pizza vb. atıştırmalıklar da bulmanız mümkün. Vaktiniz kalırsa Üsküp Şehir Parkı’nı görmeden Üsküp’ten ayrılmayın derim. Bol bol da fotoğraf çekilin.
14-Davut Paşa Hamamı
15. yüzyıldan günümüze kalan bu etkileyici yapı, tarihi Osmanlı hamamlarından biri olan Davut Paşa Hamamı. Hamamı II. Bayezit’in sadrazamı olan Davut Paşa tarafından kendi adına inşa ettirilmiş. Üsküp Türk Çarşısı’nın girişinde yer alan şu anda Makedonya Ulusal Galerisi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Davut Paşa Hamamı Pazartesi günleri hariç diğer günler 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir, giriş ücreti 100 dinar.
15. İsa’nın Yükselişi Kilisesi
Şehrin en eski Ortodoks kilisesini de rotanıza eklemeyi unutmayın. Biraz yürüyerek ulaştığımız Kilise yine Eski Çarşıya yakın. İçeri girdiğimizde ise etkileyici ahşap işçiliği iyi ki gelmişiz dedirtti. Güzel korunmuş bu ahşap yapı karşısında hayranlık duymamak mümkün değil.
16. Üsküp Kalesi
Üsküp şehrini güzel bir manzara noktasından izlemek için mutlaka kaleyi ziyaret edin.
Yapımının M.S. 6. yüzyıla dayandığı ifade ediliyor. Yapıldıktan sonra depremler nedeniyle yıkılıp sonra yeniden yapılarak günümüze kadar ulaşmış.
17-Üsküp Eski Çarşı-Türk çarşısı
Üsküp ziyaretinizde kendinizi Osmanlı öneminde yaşıyor gibi hissetmek için Türk çarşısına gelin. Tam bir film seti gibi cumbalı yapılar hala kullanımda. Mustafa Paşa Camii ve Üsküp Kalesi arasındaki alan boyunca yayılan alan dört giriş kapılı, her çeşitten ürünü bulabileceğiniz farklı dükkanlara ev sahipliği yapıyor.
Çarşıda bolca Cafe var. Cafelerin dizaynı da tam İnstagram’lık. Oldukça fazla genci burada otururlarken gördük Çarşıda bolca Türk dükkanları dönerciler vs de bulunuyor. Ayrıca Matka Kanyonu’na tur düzenleyen firmaları da burada bulabiliriniz.
Üsküp Türk Çarşısı, içerisinde 712 adet dükkâna ev sahipliği yapıyor. Hediyelik eşya ve yeme içme çeşitliliğinin bol olduğu bu sokakta, gece ve gündüz ayrı ayrı ziyaret etmenizi öneriyorum ben ikisini de gördüm. Keyif aldım.
Üsküp Türk Çarşısı’nın girişinde ise sizi tüm heybetiyle II. Philip heykeli karşılıyor. Karşısına baktığınızda İse Makedonya Meydanında ki Büyük İskender Anıtına doğru baktığını görüyorsunuz. Büyük İskender’in babası olan II. Philip’in yüzü Makedonların yaşadığı tarafa dönük, sağ eliyle adeta oğlunu selamlıyor. Heykelin ismi ise Warrior yani Savaşçı. II. Philip heykelinin biraz ilerisinde Büyük İskender’in annesi Olympia’nın heykelini görebilirsiniz. Heykelin altında ise İskender’in bebeklik ve çocukluk önemlerini anlatan heykeller mevcut.
18-Murat Paşa Camii
Üsküp’ün en eski camisini görmeyek isterseniz gideceğiniz yer Murat Paşa Camii. 16. yy’da Osmanlı döneminde yaptırılan cami, Osmanlı döneminin izlerini taşıyor. Cami, Mimar Sinan’ın öğrencisi olan Mimar Davud Ağa tarafından inşa edilmiş. Geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri de burası.
19 -Çifte Hamam
Açık Olduğu SaatlerPazartesi günleri kapalı ,Diğer günler 10.00-18.00
Üsküp Eski Türk Çarşısı’nda ziyaret edebileceğiniz diğer bir hamam ise Çifte Hamam. 15. yüzyılda İsa Bey tarafından yaptırılan Çifte Hamam da tıpkı Davut Paşa Hamamı gibi günümüzde modern sanat galerisi olarak hizmet veriyor. Biz gittiğimizde tam kapanmak üzereydi ve içeriyi ziyaret edemedik. Bir kaç kez restorasyondan geçerek günümüze kadar ulaşmış. Dış duvarlarına baktığınızda eski ve yeni taşları görebiliyorsunuz. Çifte Hamam, 1963 depreminde büyük hasar görmüş ve yapının birçok yeri yıkılmış. Giriş ücretli 100 dinar.
20-Sulu Han
Eski hanlardan günümüze kadar ulaşmış bir yapı Sulu Han. Üsküp’te, döneminde ticaret merkezi olarak hizmet vermiş Sulu Han’ı da görmelisiniz. 1450 yılından beri ayakta olan Sulu Han’ı gezerken Osmanlı izlerini yakından görebilirsiniz.
Han ismini ortasında bulunan çeşmeden alıyor. Yıllar içerisinde Kültür Bakanlığı tarafından restore edilen han daha sonra Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağışlanıyor. Artık Sanat Galerisi ve Ressamların çalışma noktası olarak hizmet veriyor.
21-Üsküp Saat Kulesi
Osmanlı’nın ilk saat kulesi olma özelliğini de taşıyan yapı eski çarşı içerisinde bulunuyor. İçini göremiyorsunuz maalesef. Yinede gelmişken mutlaka görmenizi tavsiye ederim.
Üsküp’te Gece Hayatı
Üsküp’te Casino arıyorsanız Makedonya Meydanında ki Bu Casino oldukça revaçta diyebiliriz.
Üsküp’te akşam olunca da ortamlar oldukça hareketli hem Cafeler he de eğlence mekanlarında ve yazın restoranlarda gece hayatı devam eiyor. Bazı yemekli gösteriler yapan mekanlar var oralara gidip Balkan dansları eşliğinde yemek yiyebilirsiniz.
Üsküp’te Yeme-İçme Mekanları
Pelister
Burası bir Otelin restoran kısmı, Pizza 256 dinar Salata 164 dinar Tikveş şarap 153 dinar civarında. Burası biraz Üsküp yemeği tatma amaçlı değil de, güzel bir yemek istiyorum İtalyan mutfağı da olur durumlarında iyi bir fikir olabilir. Adres: Boulevard Macedonia, Skopje Tel: +38923112482
Skopski Merak
Çok fazla adını duyduğumuz bir mekan. Zaman zaman canlı müzik olan, lezzetli yemek yiyebileceğiniz bir restoran. Fiyatları gayet makul. Menüsünde yerel yemekler ağırlıklı. Adres: Ul., Debarca 51, Skopje Tel: +38923212215
Destan Köfte
Destan Köfte Üsküp’teki en çok bilinen iyi köftecilerden biri. Bir porsiyonda 10 köfte var. Yanında kızarmış biber ve soğanla servis ediliyor. Güveçte kuru fasulyesi de meşhur. Köfteleri lezzetli, porsiyonlar da doyurucu Fiyatları uygun. Biz burada önerilen yemekleri yedik. Köftesine çok özel bir lezzet bulamadım bizim İnegöl köftesi lezzetindeydi. Ben daha farklı hayal etmiştim ondan sanırım. Güveçte kuru fasülye ise oldukça güzeldi yanına salata ve kızarmış patateste aldık. Fiyatlar iyi Üsküp’te önerilen mekanlardan biri. Tel: +38923224063
Kosmos Köfte
Kosmos , adını yine çok duyduğumuz bir yerdi. Destan Köfte’nin rakibi diye geçiyor. İkisinden birinde deneyecekseniz Destan köfteyi tercih edin derim. Adres: Belgradska, 108, Skopje Tel: +38923211908
Old House Restoran
Fiyatlar Üsküp ortalamasının biraz üstünde olsa da yine de bize göre artık makul sayılır. Makedon yemeklerini tatmak için otantik ve güzel bir ortam. Haftasonları canlı müzik var. Adres: Boulevard Phillip the Second of Macedon 14,
Triliçe Tatlısı:
Balkanlar’ın meşhur tatlısı trileçe yemek isterseniz Nexho diğer ismiyle Mado Prom listenizde mutlaka bulunsun. Benim çok bir hayranlığım yok ama herkes bayılıyor. Bir kaç yerde denedim yine de çok bir numarasını bulamadım tatlının fanlarınansanız burada deneyin. Tabi “tres leches” yani “3 süt” anlamına gelen bu bol sütlü kekin anavatanı Meksika ama bize gelmeden önce uğradığı son nokta ise Balkanlar. Kimi kaynak Arnavut kimi kaynak genel olarak Balkan tatlısı diyor ama en nihayetinde Makedonya da bu tatlıyı yiyebileceğiniz en iyi yerlerden. r
İçkiler
Skopso birası oldukça popüler mutlaka deneyin, ev yapımı şaraplarından alın ve Üsküp’ün tadını çıkartın.
Related Posts
About gezente
Gezente; Sitede ki gezi yazıları ve fotoğraflarının sahibi, aynı zamanda gezmeyi ve fotoğraf çekmeyi bir tutku derecesinde seven biri. Profosyonel düğün ve doğum fotoğrafçısı olarak çalışıyor. Evli ve Mishka isimli dünya tatlısı bir kedi sahibi. Hem çok okur hem çok yazar bir kişilik olması dışında farklı ülkeler ve şehirlerde kendi ruhundan bir parça bulabildiğine inanmakta. İnsanlarla sohbet etmeyi ve gittiği her yerin hikayelerini dinlemeyi de seviyor. Bunda hayalperest olmasının da bir payı olduğunu düşünüyor. Hiç bir şehir hikayesiz yaşanmaz ise her şehir de bir hikaye yaşamayı ve yaşanmışlıkları anlatmayı da istiyor. Hayali ise adam olacak çocuk programını izlediği yıllarda hayranı olduğu Barış Manço gibi dünyayı dolaşmak. Kim bilir belki de bu hayal gerçek olur.