Gezente.com

Kitaplığımda; Murat Menteş’ten Dublörün Dilemması var…

← → Önceki ve sonraki yazılar için okları kullanın

 Dublörün Dilemması, Murat Menteş‘in okuduğum ilk romanı. Bitirdikten sonra ilk baskısının 2005 yılında yapıldığını öğrenip bugüne kadar okumadığım için kendime kızıyorum. Nuh Tufan, İbrahim Kurban, Habib Hobo ve Ferruh Ferman‘a tek kelimeyle hayran kaldığımı belirtmeliyim. Anlatımı ve kurgusu da oldukça başarılı.

Okuduğunuza pişman olmayacağınız ve okuması için etrafınızdakilere de şiddetle tavsiye edeceğiniz bir yapıt..

Tadını kaçırmadan kitaptan birkaç alıntı yapmak gerekirse;

 

“Saçmalamak daima belirli bir esneklik doğurur. Bu da tahmin edilemeyecek kadar çok kişinin işine gelir. Savaşlar da, evlilikler de, politik mitingler de bu esneklikten istifade eder.”

“Yeşil banknotlar kamuflajdan başka bir şeye yaramıyor: Aptallığı, beceriksizliği, acizliği, yalnızlığı kamufle ediyorlar.”

“Yetimlik zaman aşımına uğramaz, haddizatında yetim olmayanlar da yetimliğe doğru yol seyreder. Yani kimsesizlik, kimsenin tekelinde değildir: Kainat ve tarihin bekleme salonunda biraz soluklanıyoruz , çoğunlukla da adımız anonslanmadan kainata ve tarihe gömülüyoruz.”

“Dostlarımız, biz caddenin kenarında alevler içinde yanarken, karşıya geçip üstümüze işemeye üşenen kimselerdir.”

Centilmenliği dürüstlüğe tercih ederim. Dürüstlük çoğunlukla kibre varır. Centilmenler; kindarlığın ve fevriliğin intikamla bağdaşmadığını bilirler.”

ve son olarak da kitabın arka kapağı;

Murat Menteş, okumacı, tartışmacı, kavgacı, yani kışkırtıcı bir yazar arkadaşım. Onunla çekişirken çiçek açarsınız. Yazarlık macerasını ben de merakla izliyorum. Peşinen söyleyeyim, fiktif, tümden hayal ürünü metinler sevmem, fakat Murat Menteş’in birbiri peşi sıra kurduğu cümlelerin gücü, benim kendimce şikayetimi kuruntuya dönüştürdü. Ben, Murat’ın yaşındayken kelimelerle kasap gibi boğuşuyordum; Murat aksine, kelimeleri kırbaçlayıp cümleler içinde düzene sokuyor ve bunu pek mahirce başarıyor. Bu yüzden Dublörün Dilemması çok canlı, renkli, inceden felsefi çığlıklarla bezeli bir kitap ve hızla yaklaşan bir yazarı işaretliyor… Böyledir, edebiyat kavgayla başlar huzurla sona erer derler; gerçi ben görmedim, hayırlısı Murat için olsun!..
Nihat Genç

Çok acayip. Çok tuhaf. Müthiş!.. Böyle bir kitabın yazıldığına inanamıyorum. Okuyun, siz de inanamayacaksınız!
Hakan Albayrak

Dublörün Dilemması ilginç, heyecanlı, eğlenceli, derinlikli bir roman. Ama galiba en önemli özelliği, bize sözcüklerin gücünü hatırlatması. Hiperaktif bir zekanın ürünü, bu baş döndürücü macerayı okumak büyük keyif! Ben sevdim eller alsın.
Alper Canıgüz

← → Önceki ve sonraki yazılar için okları kullanın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir