Gezente.com

Rodin Müzesi

← → Önceki ve sonraki yazılar için okları kullanın

Aşkları, heykelleri ve sansasyonel yaşamıyla ünlü Fransız heykeltraş Rodin‘in Müzesine gidiyoruz bugün. Önce 13 numaralı metro hattına binip Varenne durağında iniyoruz. İndiğimiz durak bile heykellerle süslü olunca henüz müzeyi görmeden heyecanlanmaya başlıyoruz.

Metro Durağında Rodin Heykelleri

Metro Durağında Rodin Heykelleri

Yolda ise bir direğin üzerine yapıştırılmış bu çıkartmaları görüyoruz. Tam anlamıyla müze havasına girdik bile.

Rodin Müzesine giderken

Rodin Müzesine giderken

Rodin’in yaşamı sansasyonlarla dolu, hem aşk hayatı hem de sipariş edilen heykelleri onun ilginç yaşam tarzını gösteriyor. Aşklarının en olaylı olanı Camille Claudel ile olanı sanırım. Camille Claudel,  Auguste Rodin ile 19 yaşındayken tanışıyor. Rodin’e hayranlığıyla kendi bilgi ve becerilerini birleştirip onun asistanı olarak çalışmaya başlıyor. Claudel’in inişli çıkışlı ruh hali ve  çalışmaları yüzünden oldukça   yıpratıcı yıllarla dolu bir ilişkiden sonra Claudel akıl hastanesine yatırılarak Rodin ile olan aşk hikayesi sona eriyor. Bu yıllarda Claudel, Rodin’in aslında kendisini taklit ettiği hatta onun yaptığı bazı eserleri kendisi yapmış gibi sunduğu gerekçesiyle suçluyor. Bir kısım sanatçılar onu desteklerken diğer kısmı ise karışık ruh hali yüzünden gerçeği saptırdığını söylüyorlar. Gerçeği sanırım sadece kendileri biliyor.

Rodin Müzesi/ Düşünen Adam Heykeli

Rodin Müzesi/ Düşünen Adam Heykeli altında Rodin ile Rose’un mezarı bulunuyor

Rodin‘in aşkları içinde belki de asıl aşkı  Rose Beuret. Onunla 24 yaşındayken tanışıyor, 2 yıl sonra bir oğulları oluyor ama evlenmeleri 53 yıl sonra gerçekleşiyor. Evlendikten 5 gün sonra Rose, 6 ay sonra da Rodin yaşama veda ediyor. Şuanda ikisi de  Meudon’daki müzenin muhteşem bahçesinde birlikte sonsuz uykularındalar. Üzerinde ise Rodin’in ünlü Düşünen Adam (Le Penseur) Heykeli bulunuyor. 

Rodin Müzesi

Rodin Müzesi

Rodin müzesine gittiğinizde bahçesini de gezmek istiyorsanız bahçeleride içeren bir bilet almanız gerekiyor. Müze için  9 Euro ve bahçe içinde 1  euro vererek biletimizi alıyoruz. İlk girdiğimiz bölümde fotoğraf çekmek yasak burada Camille Claudel ve Rodin’in eserleri bulunuyor. 

Rodin Müzesi

Rodin Müzesi bahçesindeki heykeller

Rodin Müzesi

Rodin Müzesi bahçesindeki heykeller

Rodin Müzesi

Rodin Müzesi bahçesindeki heykeller

Rodin Müzesi bahçesindeki heykeller

Rodin Müzesi bahçesindeki heykeller

Bahçesinde bir çok heykelin daha büyük halleri de bulunuyor. Balzac’ın olay yaratan heykelinin giydirilmiş halinin bir versiyonunu görüyoruz. Asıl heykeller ise Biron Konağının içinde bulunuyor. Güzel yemyeşil bir bahçesi var geniş alanlar içine saklanmış heykelleri ve ağaçların altında saklanmış diğer heykelleri kaçırmak istemiyorsanız bahçenin her yerini gezmenizi tavsiye ederim. Beklemediğiniz yerlerden güzel heykeller çıkarak sizi şaşırtabiliyor.

Rodin Müzesi/Calais Burjuvaları

Rodin Müzesi/Calais Burjuvaları

Bahçede Calais Burjuvaları heykelini görüyoruz. El ve ayaklarını Claudel’in yaptığı bu heykel yine Rodin’in olay yaratan eserlerinden biri. Calais Burjuvalarından bahsedelim . Heykelin hikayesine göre Calais şehri İngilizler tarafından kuşatılıyor . İngilizler tek bir şartla şehri yakıp yıkmayacaklarını söylüyor o da şehrin en tanınan burjuvalarından 6 kişi yalınayak, başları açık, boyunlarında iple gelip şehrin anahtarını sunmaları…

Hikayeyi anlatan bir eserin yapılması için Calais şehri Rodin’e sipariş veriyor. 2200 kilo ağırlığındaki heykel açıldığında halk kahraman yüzler, asil insanların tasviri beklerken moral bozucu yüz ifadelerinden rahatsız oluyor ve heykeli beğenmiyorlar ama yine de bir kopyasını Londra’da ki meclisin bahçesine koyuyorlar.

Rodin Müzesi

Rodin Müzesi/ Biron Konağı

Biron evinin ön tarafında ise bir süs havuzu ve yine içinde farklı bir heykel bulunuyor. Bahçeleri dolaşmak için Parisliler aylık abonman kartlarondan edinip istedikleri zaman bahçede dinlenebiliyorlar.

Rodin Müzesi/Cehennem Kapısı

Rodin Müzesi/Cehennem Kapısı

Yine Cehennem Kapısının bir versiyonu bahçede bulunuyor asıl kapı ise Orsay Müzesinde sergileniyor. Paris Dekoratif Sanatlar Müzesi açılışı için sipariş edilen bu kapı zamanında açılışa yetiştirelememiş ve bu yüzden yine büyük yaygara kopmuş.  Dante‘nin İlahi Komedya eserinden sahneleri tavsir ettiği bu kapının  en üstünde düşünen adam heykelinin küçük hali bulunuyor. Kapının iki yanında ise Adem ve Havva tasvirleri bulunuyor. Kapı Rodin’in ölümünden sonra bronza dökülmüş. 

Rodin Müzesi/Cehennem Kapısı

Rodin Müzesi/Cehennem Kapısı

Cehennem Kapısı önünde bir grup ilkokul öğrencisi ile karşılaşıyoruz. Öğretmenleri eser hakkında bilgi veriyor ve resim yapmaları için çocukları serbest bırakmış, çocuklar da büyük bir dikkatle eseri inceliyorlar. Ülkemizde de sanata böyle ilgi gösterildiğini umarım görebiliriz diye düşünüyorum.

Rodin Müzesi

Rodin Müzesi/Biron Konağı

Rodin Müzesi/Biron Konağı

Rodin Müzesi/Biron Konağı

Rodin’in 1895’te Villa des Brillants’ı satın alarak resim ve antik heykel koleksiyonunu oluşturmaya başladığı Biron Konağı‘na (Meudon) geçiyoruz. Rodin ölmeden önce burayı bir müzeye çevirmeleri karşılığında tüm eserlerini Fransız Hükümetine devrediyor. Ölümünden 2 yıl sonrada müze olarak kullanılmaya başlıyor. İki katlı olan Biron konağı kocaman pencereleri ile sanat ışığının içine dolduğu güzel bir müze. İçinde ise ünlü eserleri bulunuyor. Balzac anıtı ve giydirilmiş versiyonunu inceliyoruz. Edebiyatçılar derneğinin sipariş verdiği bu heykel de Balzac çıplak tasvir edildiği için yine kıyamet kopuyor bunun üzerine Rodin parasını iade edip heykeli geri alıyor. Rodin “Eğer gerçeklik ölürse benim heykelim gelecek kuşaklar tarafından parçalanacaktır diyor” . Bu sözleri bana ülkemizde parçalanan bazı heykeli düşündürüyor. Galiba bizim için de gerçeklik çoktan öldü.

Rodin Müzesi/Balzac (Giydirilmiş hali)

Rodin Müzesi/Balzac (Giydirilmiş hali)

Rodin Müzesi/Balzac (Çıplak hali)

Rodin Müzesi/Balzac (Çıplak hali ve Yanda giydirilmiş hali)

 Rodin’in Balzac, Öpücük, Düşünen AdamCehennem Kapısı isimli çalışmaları dünyaca en çok bilinen eserleri arasında geliyor. En büyük skandalı ise Balzac heykeli ve Victor Hugo anıtı sanırım. Rodin’in, Victor Hugo’yu anadan doğma, çıplak, bir kayaya oturtarak şekillendirmesi Fransızlar’ı şoka uğratmış. İlk versiyonunda heykelin etrafında çıplak periler de varmış. Victor Hugo’nun bu perilerden ilham aldığını anlatmaya çalışmış. Perilerin çıplak olması yine olay çıkarınca Rodin onları heykelden kaldırmış.

Rodin Müzesi/ Victor Hugo Heykeli

Rodin Müzesi/ Victor Hugo Heykeli

Rodin Müzesi/Yürüyen Adam Heykeli

Rodin Müzesi/Yürüyen Adam Heykeli

Rodin, Tunç Çağı eserini 1875 te gerçek insan bedeni boyutlarında yapıyor. Heykelin oranları o kadar kusursuz ki Rodin’i bu heykeli yaparken bir insan bedeninden alçıyla kopya almakla suçluyorlar. Rodin bunun üzerine başka bir heykel daha yaparak yeteneğini ispat ediyor.

Rodin Müzesi/Tunç Çağı

Rodin Müzesi/Tunç Çağı

İçeride o kadar güzel hekeller var ki hangisini uzun uzun inceleyeceğimi şaşırıyorum. Rodin ellere takmış bir dönem ve sürekli el heykelleri yapmış. İçide farklı versiyonları ile bir çok el figürü görmeniz mümkün.

Rodin Müzesi

Rodin Müzesi

Rodin Müzesi

Rodin Müzesi

Rodin Müzesi

Rodin Müzesi

Müzede ayrıca Rodin’in bir portresi de bulunuyor.

Rodin Müzesi/Rodin'in Portresi

Rodin Müzesi/Rodin’in Portresi

Müzenin bahçesinde ayrıca oturup dinlenebileceğiniz bir de Cafe bulunuyor.

Rodin Müzesi/ bahçede ki cafe

Rodin Müzesi/ bahçede ki cafe

Rodin Müzesi Paris’e yolu düşenlere mutlaka tavsiye ediyorum. Herkese keyifli haftalar.

← → Önceki ve sonraki yazılar için okları kullanın