- Üsküp’te Bir Doğa Harikası; Matka Kanyonu ve Milenyum Haçı
- Ucuza Seyahat- 1 Günde Üsküp Nasıl Gezilir? Üsküp Gezi Rehberi
- Parma-İtalya Gezilecek Yerler-Alışveriş Rehberi
- Bologna-İtalya Gezilecek Yerler- Nerede Ne yenir?
- Basel Gezilecek Yerler -İsviçre Noel Pazarları
- Strazburg Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler
- Heidelberg Gezi Rehberi – Almanya’nın Romantik Şehri
- Stuttgart Gezi Rehberi
- Avrupanın En İyi Noel Pazarları ; Eugisheim-Fransa
- Avrupanın En İyi Noel Pazarları; Colmar-Fransa
Gezi ucuza nasıl planlanır, nerelere gidilir, neler yapılır?
Hepimiz gezmeyi çok seviyoruz, yeni yerler keşfetmek, yeni insanlarla tanışmak, yeni hikayelerin peşinden gitmek istiyoruz ama çoğumuz bunu nasıl yapacağımızı bilmiyoruz. Tur firmalarının insafına kalıp onlar nereye sürüklerse oraya gitmekten hoşlanmıyorsanız, herkesin bildiği rotaların dışına çıkmak istiyor ama buna cesaret edemiyorsanız bu yazıda gezi planlarımı nasıl yaptığımdan, otel seçimi nasıl belirlediğimden bir geziyi uygun fiyata getirmek için nasıl araştırma yaptığımdan bahsedeceğim.
Öncelikle ben işini son dakikaya bırakanlardan değilim. Çok uzun zaman önce planlarını yapan, bunun için günlerce aylarca araştırma yapıp, yüzlerce yazı okuyup, binlerce fotoğraf inceleyen, detaylara takılan biriyim. Hepimizde bu özelliklerden az ya da çok vardır zaten öyle değil mi? Bu nedenle genellikle bir sonraki tatilde nereye gideceğimi, neler yapacağımı yada yapmam gerektiğini 1 yıl önceden (evet biraz abartıyorum farkındayım) planlamaya başlıyorum. Öncelikle nereye gitmek istediğimi belirliyorum hangi şehirleri yada ülkeleri gezmeliyim, bunun için ne kadar bütçe ayırmalıyım bunları belirliyorum. Eğer yurt dışına çıkacaksam yada 1 haftalık bir tatil planlıyorsam genellikle araştırmalarım bir kaç ay öncesinden başlıyor. Özellikle maliyeti uygun tutmak istiyorsak çoğu yerin biletini erkenden almamız gerekiyor.
Gideceğim yer belli olduysa orada ne kadar süre kalmalıyım bunu düşünüyorum. Bu süreyi kafamda hesaplarken o şehirde kesinlikle görmem gereken yerlerin listesini çıkarmam gerekiyor kalış süresini aslında bu belirliyor. İlk kez gideceğim bir yerde nereleri gezmem gerektiğini nasıl bileceğim peki? İşte bu sırada devreye o şehre daha önce gitmiş kişilerin yazıları ve günümüzün vazgeçilmezleri Bloglar devreye giriyor. Yüzlerce belki de binlerce blog sitesi arasından araştırma yapmak samanlıkta iğne aramaya benziyor değil mi? Bu aramayı kısaltmak için arama motorlarında yazacağınız kelimelere dikkat etmelisiniz yoksa size ilgili ilgisiz on binlerce içerik gösterecek ve aklınızın iyice karışmasına neden olacaklardır. Örneğin Paris’te nereye gidilir, görülmesi gereken yerler, ne yenir gibi sorular size istediğiniz sonucu getirecektir ama blog yazarları da bunu bildiğinden ilgili ilgisiz tüm yazılarına bu kelimeleri yerleştirdiklerinden yine karşınıza çok fazla sonuç çıkartacaklardır. Geziyi kendi başınıza planlamak istiyorsanız bu sitelere hızlıca göz atmanız gerekebilir. Ben her gün farklı kelime yada cümlelerle aramalarımı yapıp içeriğini, okumaya değer bulduklarımı sık kullanılanlar listeme ekliyorum işime yaramayacakları okumadan geçiyorum. Daha sonra eklediğim sitelere göz atıp okunmaya değer yanı var mı diye hızlıca bakıyorum. Bu süreçte o şehirde nereleri gezmeli konusunda kafamda zaten bir şeyler oluşuyor. Bu arayışlarda gereken şeyleri bildiğimden gezente.com‘a yazılarımı yazarken bu hususların hepsini dikkate alıyorum. Gideceğiniz yer bu sayfalarda yer alıyorsa şanlısınız. 🙂 Tarihi bilgilerden, yenilen yemeklere kadar her detayı paylaşmaya çalışıyorum.
Gidilecek yerlerin listesini hazırlarken bloglar dışında rehber kitaplardan da yararlanıyorum. Kitapçıların Gezi-Seyehat bölümlerinde size hitap edecek bir kitabı kolaylıkla bulabilirsiniz. Ben Türkçe içeriği olan gezilecek yerleri, restoranları, otelleri ve giriş ücreti olan yerlerin fiyatlarını veren Rough Guides‘ı tercih ediyorum. İngilizce detaylı içerik için ise Lonely Planet dünyaca tercih edilen oldukça faydalı bir yayın. Bunun dışında Berlitz‘in yayınlarını da bir çok yerde bulabilirsiniz. Kitapçılarda bu yayınların neredeyse her şehre ait olanından bulabiliyorsunuz. Bu da gezilecek yerleri planlamanız için size çok zaman kazandırıyor. Mutlaka bir kitap alın gittiğiniz yerde çok faydasını göreceksiniz. Kitapların yayında (örneğin Rough Guides yayınlarında) verilen haritalarda size inanılmaz kolaylık sağlıyor. Bu haritalar sayesinde Roma’ya gitmeden avucum içi gibi bilir hale gelmiştim ve şehirde kaybolma endişesi taşımadan dilediğimce gezebilmiştim.
Şehri seçtiniz, gidilecek müzeler, tarihi eserler, barlar, restoranlar, eğlence mekanları, alışveriş yapılacak yerler de belirlendi. O zaman bunları haritada işaretlemenin zamanı geldi. Planlarımı yaparken gideceğim mekanları harita üzerinde işaretliyorum ki unutmayayım. Daha sonra gezilecek çok fazla yer varsa bunları günlere bölüyorum. Her yeri bir günde gezemezsiniz öyle değil mi? Günlere bölerken haritayı önüme açıp birbirine yakın yerleri aynı gün içinde gezecek şekilde ayarlıyorum ki zamandan kazanalım. Zaman bir gezide en önemli şeydir onu boşa harcamamak lazım. Bölgeleri de belirledik, artık nereyi, ne zaman gezeceğinizi biliyor işinizi şansa bırakmıyorsunuz. Mükemmel bir tatil başlamak üzere mi acaba? Evet fakat hemen heyecanlanmayın daha yapacak çok işiniz var. Yine de planlı bir Gezente’yi yolundan hiç bir engel döndüremez öyle değil mi?
Şimdi sıra geldi otel seçimine… Bu gezi bütçenizin en önemli kısmıdır, oteli, konumunu size sunulan hizmetleri çok iyi değerlendirmelisiniz ki boşa para harcanmasın. Otel seçimini ben nasıl yapıyorum ondan bahsedeyim. En çok kullandığım site Booking.com bu site ücretsiz rezervasyon yapmanızı gerekirse ücretsiz iptal edebilmenizi ve kart bilgilerinizi güvenle verebileceğiniz bir sisteme sahip. En azından bugüne kadar sorun yaşayan kimse olmadı. Türkçe dil seçeneği ve TL para birimi sayesinde kaç gün kalıp, ne kadar ödeyeceğinizi rahatça görüp, rezervasyonuzu yapıp, otel bulma derdinden kurtulabilirsiniz. Burası pahalı mı geldi ben Hostelde de kalırım ucuz olsun öğrenci işi olsun derseniz Hostels.com, Hostelbookers.com, bbtravel.com, bedandbreakfast.com dan faydalanabilirsiniz. Bunun dışında baktığım siteler Venere.com, Türkçe desteği ile Hotels.com son günlerde adını sıkça duyduğumuz Agoda.com. Siteleri inceleyerek nerede kalacağınıza karar vermeniz oldukça kolaylaşacaktır. Rezervasyonu erkenden yaparak indirimlerden yararlanabilirsiniz. Ayrıca bazı oteller %50 ya da daha fazla indirimlere gidiyor Booking.com bu tür durumlarda size mail gönderen bir sisteme sahip mail listelerine kaydolarak indirimlerden haber olmak avantaj sağlayacaktır. Oteli seçerken gerektiğinde ücretsiz iptal edebilme seçeneğine mutlaka bakın bir aksilik durumunda paramız boşa gitsin istemeyiz öyle değil mi?
Sıra geldi ulaşıma… Ülkeyi, şehri, gidilecek yerleri hatta oteli bile seçtiniz ama oraya nasıl gideceksiniz. Öncelikle uzak bir yere hızlı gidebilmenin en hızlı yolu uçağa binmektir. Ben Genellikle Pegasus‘u sürekli yaptığı kampanyalardan dolayı tercih ediyorum. Geçen yıl Pegasus kart alana uçuş bedava kampanyasından İtalya’ya gidişi bedavaya getirmiştim. Bu sene de, 2013 Haziran ayında gideceğim Paris’in uçak biletlerini halen devam eden yaz kampanyasından alarak normal uçuşun yarı fiyatına getirdim. Bu sayede uçak biletinden oldukça tasarruf edebiliyor gezimi daha ucuza getirebiliyorum. Thy‘ninde gidiş dönüş alındığında uyguna gelen uçuşları olabiliyor ayrıca dünyanın çoğu yerine gidiyor. Bunları tek tek takip etmek istemezseniz de Ekobilet.com gibi sitelerden yararlanabilirsiniz.
Uçak biletinizi de aldıktan sonra artık arkanıza yaslanıp gezinin detayları ile ilgilenebilir ve gelecek günü beklerken kahvenizi alıp Gezente.com‘da yazdığım yazılara göz atarak henüz gitmediğiniz yerlere gitmiş kadar olabilirsiniz 🙂 Hepimize bol güneşli, mutlu, huzurlu, bol eğlenceli tatiller…
Related Posts
About gezente
Gezente; Sitede ki gezi yazıları ve fotoğraflarının sahibi, aynı zamanda gezmeyi ve fotoğraf çekmeyi bir tutku derecesinde seven biri. Profosyonel düğün ve doğum fotoğrafçısı olarak çalışıyor. Evli ve Mishka isimli dünya tatlısı bir kedi sahibi. Hem çok okur hem çok yazar bir kişilik olması dışında farklı ülkeler ve şehirlerde kendi ruhundan bir parça bulabildiğine inanmakta. İnsanlarla sohbet etmeyi ve gittiği her yerin hikayelerini dinlemeyi de seviyor. Bunda hayalperest olmasının da bir payı olduğunu düşünüyor. Hiç bir şehir hikayesiz yaşanmaz ise her şehir de bir hikaye yaşamayı ve yaşanmışlıkları anlatmayı da istiyor. Hayali ise adam olacak çocuk programını izlediği yıllarda hayranı olduğu Barış Manço gibi dünyayı dolaşmak. Kim bilir belki de bu hayal gerçek olur.