Gezente.com

Doğu Karadeniz, Batum ve Doğu Anadolu Turumuz / Atatürk Köşkü- Trabzon

← → Önceki ve sonraki yazılar için okları kullanın
9O6A6733

Trabzon

Bir hafta sürecek olan turumuz için saat 04:00 te uyandık. 05:30’da taksiye binerek tur servisinin bizi alacağı yer olan Londra Kamping Yenibosna tesislerine doğru yola çıktık. Servise bindik ve Kadıköy‘deki diğer bekleme noktasına giderek oradan diğer yolcuları da alıp Sabiha Gökçen Havaalanı’na doğru yolumuza devam ettik. Havaalanına yaklaştıkça oldukça sisli bir hava bizi karşıladı. Sis yüzünden görüş mesafesi oldukça düşmüştü. Bu durum beni biraz endişelendirdi çünkü uçuş fobim var ve her yolculuk öncesi içimde bir tedirginlik oluşuyor.

Uzun bir check-in kuyruğu sonunda bağajları teslim ederek giriş kapısına doğru yöneldik. Rehberimizi gördük, açıkça belirtmek gerekirse başımıza gelecekleri sanki o andan itibariyle sezmişim gibi rehber bende nedense iyi bir izlenim bırakmadı. Bugüne kadar ki turlarımızda hep aynı firmayı tercih etmemizin nedeni rehberlerinden genel olarak memnun kalmış olmamızdı ama bu sefer daha ilk gördüğümde oldukça yaşlı ve ağır kanlı biri olmasından dolayı umarım rehberliği iyidir diye düşündüm. Neyse ki sis dağıldı ve güneş yüzünü gösterdi. Uçağa bindik kaptan pilotumuz konuştu yolculuk 1 saat 15 dakika sürüyormuş. Uçağımız 08:15 te hareket edecekti ama malesef açıklanmayan nedenlerden ötürü 08:45 te hareket etti. Bir de Pegasus tam zamanında kalktığını iddia eden reklam yapıyorlar, ne zaman binsek rötarlı.

Sarsıcı bir inişle birlikte 10:00 da Trabzon Havaalanı‘na iniş yaptık. Yolculuğumuzun ilk aksilikleri Trabzon havaalanında bir yolcunun bavulunun kaybolması ile başladı. Uzun süre bavul bekledik neticesinde bavul ortalıklarda görünmeyince tura başlamaya karar verdi rehber ama sabah kahvaltı yapacağımız saat geçtiği için bize kahvaltı yaptırmadan direkt tura başladı. Kahvaltı konusunu kendisine sorduğumuzda “Brunch yaparız” dedi ama yemeğe bizi 13:00 te götürdüğünden Brunch da yalan oldu.

Trabzon Atatürk köşkü

Trabzon Atatürk köşkü

Nihayetinde yola çıkıp ilk olarak Atatürk Köşkü‘ne gittik. 3 katlı beyaz bir köşk. Atatürk köşkü Soğuksu semtinde bir çam korusu içinde bulunuyor. 1890 yılında Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık olarak yapılmış. 1923’ten itibaren hazineye aktarılmış ve Atatürk’te 1934 ve 1937 yıllarında bu köşkte iki kere konaklamış. 11 Haziran 1937 gecesi bütün mal varlığını Türk milletine armağan etme kararını bu köşkte almış ve durumu anlaran bir dilekçeyi burada yazarak Başbakana göndermiş.

Trabzon Atatürk köşkü

Trabzon Atatürk köşkü

Trabzon Atatürk köşkü

Trabzon Atatürk köşkü

Trabzon Atatürk köşkü

Trabzon Atatürk köşkü

Atatürk’ün ölümünden sonra ise eşyalar restore edilerek müze olarak kullanılmaya başlanmış. Köşk içindeki eşyaları da fazlasıyla bakımsız ve eski buldum; bakımsızlıklık halıların üzerindeki kir ve tozdan zaten kendini belli ediyordu. Köşkün maneviyatı önemli olduğu için bir süre içinde dolaşıp bir zamanlar Atatürk’ün içinde dolaştığı odalarında gezmek onun baktığı eşyalara bakmak, kitaplarını görmek çok güzel.

Trabzon Atatürk köşkü

Trabzon Atatürk köşkü

Trabzon Atatürk köşkü

Trabzon Atatürk köşkü

Yağmur suları çatıdan toplanıp alt katta depolanıyor ve bahçe sulanmasında kullanılıyor. Kalorifer sistemi de çok özel döşenmiş mesela yemeklerin ısıtılması için salonda bir göz sistemi kurulmuş. Burada yemekler pişirildikten sonra gelir ve soğumadan bu sıcak suyun geçtği gözlerde bekletilerek servis edilirmiş. Oldukça güzel düşünülmüş bir sistem.

Trabzon Atatürk köşkü

Trabzon Atatürk köşkü

Trabzon Atatürk köşkü

Trabzon Atatürk köşkü

Trabzon Atatürk köşkü

Trabzon Atatürk köşkü

Atatürk köşkü için verilen 20 dakikalık mola oldukça kısa olduğundan katları hızlıca dolaşıp bahçenin arka tarafına geçiyorum Köşkün bu açıdan da fotoğraflarını çekmek istiyorum ama o kadar kalabalık ki boş bir anını yakalamak nerdeyse imkansız gibi. Ben de çok fazla oyalanmadan bahçesini dolaşıyorum burada da bir kaç poz çektikten sonra Ata’mıza veda ederek Ayasofya Müzesi‘ne doğru yola çıkıyorum.

← → Önceki ve sonraki yazılar için okları kullanın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir